Växthuset, del 2

I gråvädret i januari är det skönt att gå ut i växthuset och se allt det gröna som sakta växer vidare under mildare dagar. Det finns så det räcker att skörda lite blad varje dag av Pak Choi, salladskål, rödbetsblast, japansk jättesenap, persilja och självsådd vinterportlak.
Jag förberedde i början av november genom att gräva ner kompost, tång, bokashi och annat smaskens i små tvärgående diken med ca en halvmeters mellanrum, fösa tillbaka jorden och sedan plantera pluggplantor som stått och väntat ett tag.

Mitten av november i växthuset. Till vänster olika bladväxter som ska övervintra och ge skörd både under vinter och tidig vår.

Nu i början av året har salladskålen, sorten Granaat ännu inte fått några höga slutna huvuden så jag plockar de ca 20 cm långa bladen på samma sätt som en plocksallad. Den har klarat flera ordentliga frostnätter när den sett bedrövlig ut men så snart den tinat är den lika fin igen.

Salladskål Granaat

De väldigt små rödbetorna var en chansning. De blev över vid slutskörden på friland eftersom jag valde att inte gallra. De sattes i växthuset i november och har växt till litegrann sedan dess. Återstår att se om det blir någon rot att skörda när värmen kommer.

Små övervintrande rödbetsplantor i växthuset i januari

Vinterportlaken är en favorit, ätbart som självsår sig är välkommet. Jag bredsådde en mindre yta tidigt vårvintern 2018 och fick stor skörd under ett par månader. Sedan glömde jag bort dem och växthuset fylldes med tomater, basilika, chili, aubergine och annat. En del av de större plantorna kan nog ha bidat sin tid och lyckats hålla sig undan all sommaraktivitet men det mesta kommer från fröer som har väntat på rätt tillfälle att gro. Det är fantastiskt vad enkelt det kan vara att odla lite matnyttigt ibland. Vinterportlak går rätt snabbt i blom men går lika bra att äta ändå. Du kan också odla den i kruka eller låda inne under vintern och skära ner den 3-4 gånger åtminstone. Den har en frisk smak, lite syrlig säger en del.

Vinterportlak, Claytonia perfoliata

Den nedgrävda tunnan för rotsaker har fått en mössa gjord av en upp- och nedvänd korg täckt med fiberduk och säckväv.

Tunnan med rotsaker täckt mot vinterkyla och för skugga, bredvid ligger några kvarvarande purjolökar till hälften nedgrävda som skydd mot kylan.

Vinterförvaring av rödbetor, rotselleri och pepparrot.

Tunnan är fortfarande rätt full, det blev framför allt mycket rödbetor i år. Rotsellerin stannade upp i växten under torkan så de är små, men goda. Trots att det varit varmt nog för att rotsakerna ska börja växa i mörkret så är de fortfarande fasta och fina. De bleka, milda små bladen blir en bonus i salladen.

Bakom hinkarna med bokashi övervintrar perenn kål, japansk mispel och en helt avlövad kinesisk toon.

Lite förvaringsutrymme för både växter och annat får växthuset också vara såhär års. En del plantor med osäker övervintring som man ändå vill vänja vid vinterkyla får stå nedgrävda i den sandiga jorden. De känsligaste står i ett utrymme med minst +5°C. Bokashihinkarna flyttar successivt ut från köket efter ett par veckor, innan de hamnar i jorden. Några möss har upptäckt  smaskiga grejer i bokashin som grävdes ner i höstas och ställer till med en del oreda bland sådder och plantor. Varmt, lättgrävt och maten serverad, man kan inte klandra dem.

Städningen av växthuset blev inte så grundligt gjord 2018 så när det blir några varma dagar framöver ska det göras ordentligt. Först med högtryckstvätten och sedan för hand med ett allrengöringsmedel baserat på EM, effektiva mikroorganismer, samma typ av organismer som i bokashi. Rengöringsmedlet innehåller bara ättiksyra, mjölksyra och mikroorganismer och ska passa fint på i stort sett alla ytor både inne och utomhus. Det produceras genom en naturlig fermentationsprocess som gynnar de mikroorganismer som är på vår sida. De får ett övertag över sjukdomsalstrande organismer. Processen är den samma som vid tillverkning av yoghurt, vin och jästa bröd. Förutom de goda mikroberna så ger jäsningen under tillverkningen upphov till aktiva substanser som har riktigt bra rengörande egenskaper. Mikroorganismerna fortsätter också sitt arbete med nedbrytning när jobbet är gjort för min del.

Dags för sådd i mitten av januari

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *