Funkia

Hosta sp.

Det finns minst 3000 namnsorter av funkia och alla är ätliga och goda. De ingår i samma familj som sparris, Asparagaceae.

Växtplats: En sur till neutral och fuktig men väldränerad jord är det bästa för en funkia. Den är relativt torktålig. Naturligt växer den i halvskuggiga skogsmiljöer och längs steniga vattendrag.
Ätliga delar: Skott, blad och blommor.
Skörd: Du äter de hoprullade unga skotten som kommer tidigt på säsongen. En etablerad planta kan skördas under en lägre period på våren. De kan ätas färska, ångkokas lätt eller grillas, precis som sparris och har en likartad smak. De fullväxta bladen kan användas i sallader och spenaträtter. Många sorter får relativt grova blad så bäst är att hacka bladen och att pröva sig fram bland sorterna. I Japan rullar man dem till Nori-sushi. Blommorna är både vackra och goda i en sallad.