Ny knöl i köket, Yacon

Ny i mina odlingar i år är Yacon, Smallanthus sonchifolius, en växt som härstammar från Anderna och är släkt med både solros och jordärtskocka. Blomman är väldigt lik den typiska gula solros vi är vana att odla men mycket liten, bara några cm i diameter. Jag har provat två olika sorter – Cajamarca och Morado.

Blommande Yacon

Det man skördar är de stora, söta och krispiga lagringsrötterna.

Yacon, Cajamarca
Yacon, Morado

Både i odlingen och köket blev den väldigt uppskattad här. Stor och lite exotisk i trädgården med sina jätteblad, lätt att skörda och roligt och väldigt gott komplement i matlagningen. Framförallt krispigheten tillsammans med sötman tillför något extra i allt från sallad till en curry.
De flesta sorter är vita i köttet oavsett färg på skalet men det finns några som drar åt svagt lila eller orange. Roten skalas och äts gärna färsk men går lika bra att använda i matlagningen och behåller sin krispighet även efter tillagning. Påminner lite om vattenkastanj i konsistensen. Knölarna blir sakta sötare under lagring så det är smart att låta dem ligga åtminstone ett par veckor. De lär ha ungefär samma sätt att åldras som potatis så i bästa fall kan de hålla många månader, upp till ett år. Det kräver dock att de lagras på en fuktig och sval plats, ner mot +2°C om de ska klara sig ett helt år. Till skillnad från potatis behöver de inte lagras i mörker. När man skördar är det oundvikligt att knölarna får skador när de bryts loss från plantan, ju större brottytor ju kortare hållbarhet.

Färsk Yacon tillsammans med nyplockad vintersallat/machesallat och tomat Chilega

Yacon är lättodlad bara den har god tillgång på vatten och inte står för blåsigt då de stora bladen kan slitas sönder en del. För att minska risken för att hela stjälken går av och ger en inkörsport för sjukdom så kan det löna sig att ordna ett stöd om de planteras i ett utsatt läge. Bäst är att förodla i krukor för att få en så lång säsong som möjligt, minst 5-6 månader, gärna 8. Ju längre de får stå kvar i jorden ju större lagringsrötter får du. Bladen är frostkänsliga men plantan kan stå kvar till den fryser ned eftersom knölarna klarar en lätt frost såvida de inte hamnat alldeles i ytan. Så täck gärna lite när kylan närmar sig. Mina tvärdog efter första riktiga frostnatten, några dagar efter squashplantorna men knölarna var fina och fasta under täcket av tång.

Yacon dagen efter första riktiga frostnatten
Yacon, Cajamarca, ligger på tork efter avsköljning

När du brutit loss de stora lagringsrötterna så gäller det att spara de delar som ska ge dig nya plantor nästa år. Enklast är att plantera ner hela kronan av rhizomer, den del som är alldeles under jordytan och ovanför lagringsrötterna, i en stor kruka och förvara den frostfritt. Låt gärna några av de minsta lagringsrötterna följa med. Klipp ner stjälkarna till 5 cm. Fram i mars när det är dags att väcka plantorna till liv med vatten, ljus och värme så tar du upp hela jordstammen och delar den i önskat antal plantor med minst 3-4 ögon/knoppar på varje del. Plantera dem 10 cm djupt med knopparna uppåt och den skurna delen ner, låt inte knopparna sticka upp vid jordytan eftersom rötterna bildas direkt vid knoppen, inte i nedre delen av hela rotbiten.

Yacon, Cajamarca med knoppar för nästa års tillväxt

Tips

  • För att snabbare få knölarna söta så kan du lägga dem där de får solljus.
  • Pröva att se dem mer som frukt än rotsak och testa lagom stora bitar i en efterrättspaj.

Har du odlat Yacon så lämna gärna kommentarer med fler tips och erfarenheter 🙂

 

 

 

 

 

 

Tagged with:

4 thoughts on “Ny knöl i köket, Yacon”

  • Yacon är en av de godaste grönsaker/rotfrukter jag någonsin har smakat. Otroligt svårt att få tag på utsäde men i somras hittade jag plantor på Ystad plantskola.
    Det är sött, krispigt, saftigt och kan ätas hur som helst; rått, kokt, stekt, grillat.
    Fattar inte att det inte går att köpa denna ljuvliga delikatess i affären!?
    Har haft problem med återplanteringen. Ett år sparade jag de små utsädesknölarna men resultatet blev rena jordärtsskockor, inte ens en enda Yaconknöl.
    I år köpte jag två plantor i Ystad, satte den ena i växthuset och den når upp till taket. Den andra står i söderläge på friland och den är bara knappt 1 meter hög.
    Ska bli härligt att få knapra på den igen, det var flera år sedan sist. Ska vänta lå länge jag bara kan motstå frestelsen att gräva upp!

    • Hej! Kul att du också upptäckt Yacon. Vi har skrivit lite mer om den i en artikel i Natur & Trädgård nr 2, 2019. Att den inte finns att köpa i butikerna brukar förklaras med att den har ”kort hylltid”, den mjuknar fort i butiksmiljön. Det finns heller ingen efterfrågan eftersom de flesta fortfarande inte känner till den. Så än så länge får man odla den själv 🙂

    • Hej Victoria! Under våren säljer vi plantor vid de event vi är med på, de flesta kring Göteborg och i norra Halland. Eventuellt kan vi skicka några rhizomer nu i oktober, hör gärna av dig på mail katarina@odlarbyran.se, om du är intresserad av det.
      //Katarina

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: