Man behöver inte vara sysslolös under de mörka och kalla månaderna, om man inte vill ha en välförtjänt vila från odlingen förstås. Ibland kan det ge ny lust och inspiration att ta en ordentlig paus. Ta sig tid att läsa mer.
Kanske har man varit förutseende och tagit in lite plantor i krukor som man kan fortsätta plocka av i köksfönstret. Jag har den här vintern prövat att låta en liten mexikansk tagetes växa vidare inomhus. Den är tanig, men några blad kan skördas då och då, och smaken är karaktäristisk, så det räcker gott. Den har blommat, vilket den sällan hinner utomhus och till och med satt frö. Återstår att se om de gror.
En växt som trivs fint i kruka i fönstret är blekt sammetsblad, Gynura procumbens, en flerårig ört som inte är härdig hos oss. Om du har den i växthus eller skyddat läge ute under sommaren så ta sticklingar innan första frost, de är väldigt lättrotade. Sätt dem direkt i en kruka med jord med plastpåse över, eller i ett glas vatten tills de får rötter. Plantan växer till lite sakta även under december-januari i ett söderfönster utan extra tillskott av ljus.
Men, om man är sugen på att så nytt och fortsätta äta hemodlat så behöver man inte låta sig hindras av kyla och mörker.
Att så under vintern kan betraktas från lite olika synvinklar – äta så fort som möjligt, förbereda för skörd inom ett par månader eller förbereda för sommar- och höstskörd. Det snabbaste är förstås att grodda, det är ju på sätt och vis en form av sådd, även om den görs utan jord, i en burk, med massor av frön. Det du gör när du utsätter fröet för fukt är att bryta dess frövila. Det går inte lika enkelt med alla sorters frön, för en del behöver flera faktorer samverka som värme, kylperiod, eller mekanisk bearbetning.
När du groddar får du nöja dig med en skörd. Vill du skörda flera gånger så kan du snabbt få en lite åker med ärtskott om du lägger ärtor tätt på ett fuktigt medium, måste inte vara jord, då kan du klippa gröna skott i flera omgångar.
Kom ihåg att hålla ärtorna fuktiga, eller täck med jord och håll fuktigt som vid vanlig sådd. På samma sätt kan du göra med t. ex. solrosfrön, grönkål, broccoli eller någon rödbladig sort av asiatisk bladsenap för att få en riktigt vacker sallad.
Vill du ha större skörd om ett par månader istället så kan du så i genomskinliga lådor med lock som du ställer ute, eller så direkt i växthuset. I det begränsade utrymmet i lådor är det viktigt att tänka på dränering och ventilation. Välj växter som är relativt köldtåliga och som gärna bryter sin frövila utan extra värme. Fröerna kommer att gro när förhållandet är det rätta mellan fukt, värme och ljus. Undvik de fröer som riskerar att ruttna bort i kall jord, eller bli uppätna av möss, som t. ex bönor och pumpa. Bra val kan vara sallat, ringblommor, rättika och olika sorters kål. I ett läge som ger både extra skydd och värme när det är sol finns samtidigt risken att de som är snabba att gro, lite senare stryker med av en köldknäpp. Det kan vara lite av en chansning så man får hålla koll på vädret och täcka de späda plantorna särskilt kyliga nätter. Att så i kallväxthus eller under annat skydd ute gör att du inte behöver vara riktigt lika noga med avhärdning som när plantor flyttar ut från inomhusmiljö. Men en viss försiktighet kan ändå löna sig, i första hand skydd mot blåst och kalla nätter.
Du kan också så direkt på frusen jord, fröerna kommer att gro så snart förhållandena är de rätta. Viktigt är att märka upp ordentligt så du minns vad som är var, och att ordna ett skydd för sprättande koltrastar och andra. Det blir enklare att hålla ordning på höst- och vintersådderna ute om du ramar in dem med en pallkrage.
Fördelen med att låta växterna själva bestämma när det är dags att gro är att du får kraftiga, tåliga och fina plantor utan större ansträngning. Inget bärande ut och in för avhärdning. Och lite mindre jobb under våren.
Ett tredje sätt att ägna sig åt sådd vid den här tiden är att förkultivera det som behöver en lång säsong för att ge bra skörd. Hit hör t. ex. paprika, chili, rotselleri och kronärtskocka.
En del frön vill gärna ha lite extra värme för att gro bra. Enklast är att ställa sådderna på ett värmegolv eller ovanpå kylskåpet om det inte är så många krukor/lådor. Man kan också köpa speciella värmemattor i olika storlekar.
När fröerna grott och du har ett gäng små plantor, flytta dem till en svalare plats, gärna 15-18°C och ge dem extra ljus för att få kraftiga, fina plantor. Vilken typ av belysning man ska välja kan vara ett helt kapitel för sig. Vill man göra det enkelt för sig så är det för husbehovsodlaren fullt tillräckligt med vanliga lysrör, varm- eller kallvita har ingen avgörande betydelse. För att spara på vår energi så är LED-lampor i någon form ett bra val. Dessa avger också mindre värme än vanliga lysrör.
Tips:
- Dags att så rotselleri, kronärtskocka och purjolök inne om det inte redan är gjort.
- Använder du inte sättlök så kan du så även andra sorters lök.
- Fler växter att så i växthuset för senare skörd kan vara vinterportulak, dill, asiatiska bladväxter och rädisor.
- Fyll krukan du sår i med 2/3 näringsrik jord och det översta lagret med såjord. Det ger dig lite mer tid innan småplantorna får slut på näring.
- Häng inte vanliga lysrör för nära plantorna då det kan orsaka brännskador.
- Tänk på balansen mellan ljus och värme – ett varmt rum ökar behovet av ljus om inte plantan ska bli lång och gänglig.