Potatisböna

Apios americana

Kvävefixerande vacker klängväxt som ingår i familjen ärtväxter.

Växtplats: En väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i varmt och soligt läge. Värmeälskande förutsatt att vattentillgången är god. Kan också trivas bra i växthuset.
Ätliga delar: Rotknölarna.
Skörd: Plantan behöver bli 3-4 år innan du kan skörda första gången. Knölarna bör tillagas och behöver inte skalas innan de kokas. Smaken är lite nötaktig, som en mjölig och lite söt variant av potatis och används på samma sätt.
Mer om växten: Förökar den gör man med rotknölarna. I varmare klimat kan den även sätta frö.
De första åren har våra plantor övervintrat i stora svarta plastkrukor i ett ouppvärmt växthus. När plantan blivit några år gammal kan den klara vintern utomhus i de mildare delarna av landet. Har du kallare vintrar så kan du ändå testa genom att förbättra mikroklimatet med soligt läge, upphöjd bädd, närhet till värmehållande stenar eller hus, lätt och väldränerad jord och ett luftigt vintertäcke. För säkerhets skull kan man alltid övervintra några knölar frostfritt.
De vackra blommorna har en väldigt speciell form och en dov rödbrun färg. De behöver en solig sommar och visar sig sent på säsongen.