Korogi

Stachys affinis

Inhemsk art i Kina, Japan och Korea. I Frankrike finns 100 hektar kommersiell odling. Väldigt dekorativ på tallriken.
Växtplats: Porös, fuktig men väldränerad jord. Torkkänslig. Växten trivs bra både i skuggigt och soligt läge men för att ge en god skörd av knölar behövs det sol och ett ordentligt avstånd (25-35 cm)åtminstone om vattentillgången kan vara begränsande. Passar också bra i stora krukor/hinkar.
Ätliga delar: Rötterna.
Skörd: De 5-7 cm långa knölarna kan ätas råa eller tillagade, i wok eller gryta. Koka i salt vatten 2-5 minuter för att bevara krispigheten. I Kina, Japan och Korea syras eller picklas knölarna gärna. Man tillsätter också ofta en ingrediens som ger färg åt knölarna. Skala inte, då tappar de sin smak. Kan skördas direkt ur jorden hela året, på samma sätt som jordärtskocka.
Mer om växten: Det bästa sättet att lagra knölarna är att låta dem ligga kvar i jorden och täcka med ett ordentligt lager av halm eller liknande för att hålla tjälen borta. Då kan du, precis som med jordärtskocka skörda hela vintern. De knölar som blir kvar ger nya plantor nästa år. Dessa kan behöva gallras om de är många annars blir skörden inte lika riklig. En del knölar kan ligga så djupt som drygt 40 cm.
Plantan kan även förökas med sticklingar.