Sallatscikoria, Spadona da taglio

Cichorium intybus, Sallatscikoria-gruppen

En upprätt växande cikoria med långsmala blad med väldigt god beska i smaken. Säljs i buntar på italienska marknader.
Växtplats: God jord i väldränerat läge, helst soligt.
Ätliga delar: Blad.
Skörd: Om du plockar de yttre bladen i omgångar så kommer det nya. Använd färska i sallad eller tillagade som spenat. Vid tillagning försvinner det mesta av den beska smaken. Smaker som senap, citron och honung passar bra till den färska beskan.
Mer om växten: Vill du ha en mildare smak så kan du bleka hela plantan genom att täcka den med en hink eller liknande. När kylan närmar sig så skörda inte hela huvudet utan lämna de innersta bladen med tillväxtpunkten så ska plantan kunna övervintra. Vi har ännu ingen egen erfarenhet av detta och hittar inga säkra uppgifter men fyller på med information här allt eftersom.