Vid den här tiden kan det vara bra att väcka liv i sina chili- och paprikafrön. Men, det finns inget helt rätt eller fel när det gäller tidpunkt, det går faktiskt bra att så när som helst. Allt beror på förutsättningarna, att man kan ge plantorna det de behöver i form av ljus, värme, fukt och en bra, näringsrik jord.
Fröerna vill ha värme för att gro. Enklast är att ställa sådden på ett värmegolv eller ovanpå ett kylskåp. Behövs det lite mer plats så är det smart att investera i ett par värmemattor. Se till att hela tiden hålla sådden fuktig, inte blöt, bara fuktig. Om fröet gror under ytan och sedan torkar ut så finns det ingen återvändo, då är det bara att börja om.
Innan de första bladen, hjärtbladen, tittar upp så behövs inget ljus, bara fukt och värme. Så fort det första gröna syns så flyttas krukorna till en något svalare plats, 16 – 20°C kan vara lagom. Nu behöver de också ljus, ett söderfönster är bäst men öster kan också gå bra. Om du inte har ett bra fönster så rekommenderar jag inköp av någon form av tillskottsljus. Det är så mycket roligare när plantorna blir korta, kraftiga och friskt gröna. Tänk på att en del ljuskällor avger mycket värme som kan ge plantorna brännskador om de kommer för nära. Låt ljuset vara tänt ca 16 timmar/dygn, även växter behöver vila några timmar.
När de första karaktärsbladen, de som är typiska för arten visar sig kan man börja fundera på att flytta plantorna till egna krukor. Det är ingen panik så länge de inte trängs för mycket eller verkar lida brist på näring. Att skola i rätt tid ger plantan bra förutsättningar att växa sig stark, vilket också bidrar till god motståndskraft mot angrepp.
När det är dags att flytta ut plantorna så glöm inte den viktiga avhärdningen. Det betyder helt enkelt att de måste få vänja sig sakta vid nya förhållanden. Större variation i temperatur mellan dag och natt, starkt solljus och blåst som ruskar om. Räcker långt att tänka logiskt, lite fiberduk som skydd de första dagarna och ingen övernattning förrän efter ett par dygn. Ska vädret bli ostadigt så vänta hellre till lite senare.
Chili trivs varmt och skyddat, gärna i ett växthus, men ett ombonat läge ute går också bra. Den vill helst inte ha över 30 °C, då kan plantan släppa blommorna. En väldränerad jord med god näringstillgång och jämn vattning. Vill du odla på fönsterbrädan går det fint. Det du kan tänka lite extra på är att ruska lite på blommorna för säker pollinering. Chili är självbefruktande.
Det finns väldigt många arter inom släktet Capsicum, på svenska kallat spanskpepparsläktet, men de för oss mest välkända sorterna hittar man i arterna spanskpeppar (C. annuum), bärpeppar (C. baccatum), havannapeppar (C. chinense) och tabascopeppar (C. frutescens). De flesta sorter vi odlar tillhör arten Capsicum annuum, spanskpeppar. Här ingår även den söta, tjockväggiga paprikan.
Mina favoriter finns inte bland de allra hetaste utan håller sig mellan medelhet och mild. Jag uppskattar smaken mer om hettan inte tar överhanden. Kanske en fråga om övning. Några riktigt milda är habanerosorter som ’Pepper Habanada’, ’Habanero Tobago Seasoning’ och ’Habanero Dulce’.
Man får den fantastiska habanerosmaken och kan samtidigt styra styrkan genom att tillsätta andra sorter med en hetta man gillar. Säkert kan det finnas habanerovarianter med medelhetta men de har inte hittat till mitt kök ännu.
Andra sorter som hängt med i många år är ’Hot Lemon’ och ’Jamaican Bell’ som båda hör till arten bärpeppar (C. baccatum). De behöver lite längre tid på sig för att få mogen frukt än spanskpeppar (C. annuum). Plantorna är ofta lite mer omfångsrika och mjuka i grenarna. Det gör att de passar bra att binda upp. Vill man göra det så är det lagom att spara 2-3 grenar och klippa bort resten. ’Hot Lemon’ är den absoluta favoriten att torka. Jättegod även färsk med sin lätta citrussmak och lagom styrka (tycker jag). Hela busken har en fantastisk, mild doft av citron.
Bland spanskpepparfavoriterna finns de så användbara ’Anaheim’ och ’Padron’. ’Anaheim’ är stor nog att fylla med något smaskigt och lägga på grillen, ’Padron’ är jättegod att fräsa i het panna och äta som tapas när den är grön. Lätt att frysa in i halvor som fullmogen röd när skörden blir stor.
Ny för i år är ’Mulato isleno’, som jag hoppas påminner om, eller eventuellt är samma sort som det frö som tidigare såldes som ’Ancho Mulato’. En mild och mycket smakrik frukt som mognar i mörkt brunt. ”Chile Ancho” lär betyda bred chili och syftar på formen. Namnet ”Ancho” används bara på torkade frukter. Det innebär att det kan vara olika sorter som i torkat tillstånd ibland buntas ihop under benämningen. Den ursprungliga sorten sägs vara ’Poblano’. En annan nyhet jag längtar efter att smaka på är ’Chiluacle Negro’. En mild frukt som går från mörkt grön till chokladbrun som mogen. Den sägs både dofta och smaka fantastiskt. Av en del utsedd till den mest smakrika, med inslag av lakrits, katrinplommon och tobak.
Chili odlas i vårt klimat ofta som ettårig men är i sin ursprungsmiljö flerårig, perenn. Vill man spara sin buske istället för att så nytt varje år så kan man ta in den innan temperaturen går lägre än 5 – 10 °C.
En lätt beskärning kan vara bra innan flytten. Ta också bort blommor och små frukter som inte hunnit mogna. Allt för att spara på plantans krafter inför omställningen. Ett ljust fönster passar bra, annars kan man ge den lite extra ljus. Ibland kan en planta få gulnande blad och till och med tappa de flesta, men det är ingen anledning till panik. De brukar repa sig när våren kommer och det är lättare att skapa bra förhållanden. Vattna sparsamt under vintern, särskilt om plantan tappat många blad. Ju färre blad ju mindre vattenbehov.
Tips
- Leta ohyra innan du tar in plantor för övervintring.
- Övervintrande plantor tycker om att bli duschade, det minskar risken för lusangrepp.
- Ta vara på sticklingar när du beskär
- Boktips: ”Eat the Heat”, inget om odling men kokbok med mycket kunskap, av Jonas Borssén från sent 90-tal. Går att hitta på bokbörsen.