Enkelt att ta egna tomatfrön

De allra flesta tomatsorter är självbefruktande eftersom blommans pistill är tillbakabildad och omges av en tät kon av ståndare som ordnar befruktningen redan innan blomman öppnas. Några undantag är sorter med så kallad potatisblast, som t. ex. Brandywine och dubbelblommiga bifftomater vilka båda har en pistill som sticker ut genom samlingen av ståndare.

Bifftomat Brandywine Gul

Tomatblomman innehåller minimalt med nektar och lockar därför inte många insekter men vill man minska risken för korspollinering så kan man tänka på att ha blommande växter mellan tomatplantorna.

Blommande chili, sorten Purple Ufo
Blommande basilika, Sweet basil

Basilika av olika sort, chili och aubergine finns alltid bland tomatplantorna här men den växt som drar mest pollinerare är självsådda myskmalvor.

Helt säker kan man aldrig vara, här en okänd tomatsort från egna frön, troligen en korsning. Den var märkt som Mei Wei, har samma typ av klasar men är mer plommonformad och inte alls lika söt.

För att vara säker på snabb och bra befruktning i växthuset så kan man putta till plantorna lite när man ändå går förbi, ute sköter oftast vinden om det.
När du ska ta dina fröer så välj ut riktigt mogna tomater med fullt utvecklad färg för sorten, gärna från flera välmående plantor. Foderbladen, de små bladen vid fruktens fäste, bör vara på väg att torka. Vill du försöka dig på en långsam förädling åt något håll så välj frukter med de egenskaper du tycker om.
Du kan göra på två olika sätt när du tar hand om fröerna, antingen skopa upp dem direkt på ett hushållspapper där de får torka eller klämma ur dom i en burk med vatten. Fördelen med att först låta fröerna jäsa några dagar i lite vatten är att du får en bortsortering av omogna eller dåliga fröer och att jäsningsprocessen dödar bakterier och svampar som annars senare kan skada grodden eller den lilla plantan.

Tomatfrön på jäsning

Om du vill prova jäsningsmetoden så börja med att klämma ur hela pulpan med frön i en glasburk med lock och fyll på med lite vatten. Glöm inte att skriva sortnamn på burken! Fyll inte mer än drygt halva burken så du kan skaka om den minst ett par gånger om dagen utan att det rinner över. Öppna locket och släpp ut syre när du skakat, locket kan ligga kvar lite löst på burken. Har du för mycket i burken går det lika bra att röra om med en gaffel. Du får bäst jäsning om du hittar en plats med 21°C-25°C, då brukar det ta 2-5 dagar, lite beroende på mognad och sort. Om fröerna börjar gro i soppan så har det troligen varit för kallt och därför tagit för lång tid.

Det har börjat bubbla och jäsa under första dygnet

Redan efter något dygn börjar det röra på sig i burken och det doftar jäst när du öppnar locket. När fröerna så småningom sjunker till botten efter skakning så är processen färdig. Fyll då burken med vatten, låt fröerna sjunka till botten och häll sedan av soppan med fruktmassa och omogna frön. De omogna fröerna flyter eller sjunker sakta. Upprepa det här några gånger tills du bara har klart vatten och fröer i botten.

Mogna och friska tomatfrön kvar i botten när allt annat hällts av

Sedan är det bara att torka på ett papper, med namn på sorten, och du har fröer som duger fint i minst 10 år. Att tänka på vid all torkning är att det är luftbytet alldeles ovanför det som torkas som är det viktiga, inte en hög temperatur eller solljus. Förvara sedan fröerna svalt och torrt.

Färdigtorkade tomatfrön

Samma process fungerar bra med potatisfrö om du fått frukt på dina plantor och vill testa att så potatis. Försök med det för några år sedan gav ingen potatis samma år men fina små plantor! Testet fullföljdes tyvärr inte under en andra säsong. Har någon fått färdig potatis från frö så skriv gärna en kommentar och berätta hur det gick.

Nyskolad potatisplanta från frö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *