Växthuset, del 1

Så här års när jag håller på med röjning i växthuset för vinter och tidig vårsäsong är det alltid samma sak – det tar så mycket längre tid än jag tror. Det är ju angenäma problem i och för sig att det är så mycket att ta vara på, allt från den sista lilla gurkan till plantor som ska klippas ner för att bli maskmat i någon av odlingsbäddarna i trädgården.

Sista gurkan för i år

Mitt växthus är ett glashus på 30 kvm som har direkt förbindelse med köket via ett litet murat förrådsrum där det förvaras krukor, pluggbrätten och en del annat. I ett hörn av växthuset växer det fantastiska fikonträdet jag fick som liten planta på knappt en meter för några år sedan. Nu är det så stort att det måste beskäras mitt i sommaren för jag alls ska ta mig fram. I år gav det riktigt stor skörd i början av augusti och nu i mitten av oktober fick jag en andra skörd, inte så många men söta och goda.

Fikon i oktober

Det är fortfarande många tomatklasar kvar att klippa ner och alla tomater, även de gröna tas in och får ligga och eftermogna på ett hopfällbart ”skördebord” mitt i vardagsrummet tillsammans med aubergine, squash, chili m.m. De tomater som klarar sig längst utan att spricka eller säcka ihop och bli förökningsplatser för småflugor är vintertomaten Ponderosa och en lite större piennolotomat utan sortnamn.

Ponderosa och Principe Borghese

Växthuset har en murad sockel som grävdes ur och fylldes med sand framförallt för att slippa kvickroten som ägde platsen när vi flyttade hit, men också för att använda Nils Åkerstedts odlingsmetod med sand och gräsklipp. Det har alltid växt väldigt bra men med åren har gräsklippet fått sällskap av tång, löv, stallgödsel, kompost och nu senast bokashi. Sanden gör att det är lätt att gräva sig djupt ner, så både av den anledningen och för att slippa gå ut för att hämta rotsaker under vintern så är det här jag gräver ner en plasttunna med lock för vinterförvaring. Tunnan har små borrade hål både i botten och lock för det inte ska bli för fuktigt. Jag brukar lägga någon liten trälåda eller liknande över locket för att få det luftigt och över den halm, bubbelplast eller något annat lätt och isolerande material. Nackdelen med förvaring i växthuset kan vara att det blir för varmt under soliga dagar men jag ser till att det aldrig är direkt sol på tunnan och lyfter på eventuell bubbelplast under varmare perioder. Det har fungerat bra och jag har fina rotsaker kvar ända tills jag behöver utrymmet för plantering tidig vår.

Tunna för vinterförvaring av rotsaker

Jag har en enkel, nedgrävd, timerstyrd bevattning som jag drar upp och rengör inför nästa säsong. Under vintern behövs så lite vatten så att vattna med kanna är enkelt. Bevattningsslangarna måste också upp för att jag ska kunna gräva små diken som jag fyller med kompost, bokashi, gräsklipp med löv, tång och kanske något mer innan jag planterar försådda plantor och sår nytt. Mer om vinterodlingen i kommande inlägg om växthuset.

Arbete pågår. En mexikansk tagetes och en jättesolros som blåste av i de senaste kastvindarna får leva vidare i vattenkannan.

Tips – vinterförvaring

  • Om du gräver ner en tunna för vinterförvaring så tänk på att ventilationshålen inte ska vara stora nog för en mus.
  • Har du inget växthus men någon form av uthus så kan det vara ett ännu bättre alternativ att göra en lucka i golvet och gräva ner en tunna där. Här slipper du temperatursvängningarna du får i växthuset.
  • Ett tredje alternativ är att gräva ner en stor betongring nära husfasaden där dräneringen är god och huset ger en del värme. Bottna med ett lager grovt grus och tillverka någon form av isolerande lock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *