Höst- och vinterplantering

Så länge det inte är tjäle i marken går det bra att plantera. Här i södra delen av landet är det mest jämngrått och milt nu. Och väldigt blött. En stor fördel med höstplantering är att växterna har god tillgång på fukt, du slipper passa med vattning. De får en möjlighet att etablera sig innan torra perioder på våren. Det kan också vara skönt att minska lite på vårarbetet.
Här står fortfarande en del växter och väntar i sina krukor. Det kan bero på habegär eller utförsäljning på plantskolan, i kombination med beslutsångest. Skogsträdgården man vill bygga vidare på med spännande fruktträd, bären man vill ha mer av och sorter man bara inte kan motstå. Var ska allt planteras för att trivas, växa sig stort och fungera bra tillsammans? Även om det finns en plan så blir det ibland en utdragen process när man får nya tankar och idéer under tiden.
Det som hittills kommit på plats är bl. a fyra blåbärsbuskar ’North blue’ och tre Jättelingon. De är planterade i en gemensam ny bädd i kanten av köksträdgården, intill ett par blåbärsbuskar som gav fin skörd i år och har växt bra. Lagren i nya bädden består av väl förmultnad hästgödsel direkt på jordytan och allt ogräs, blöta tidningar på det, sedan lite mer gödsel och grov flis, överst gammalt hö. Platsen är solig.
Bädden gjordes någon månad innan plantering. Har man bra framförhållning så är det ännu bättre om den hinner ligga till sig längre än så. Gör bäddar nu på hösten och plantera i vår. Då får växterna bra förutsättningar med både näring och vattentillgång. Om du gör som jag gjorde den här gången och planterar rätt snart efter bäddbygget så är tidningarna troligen hela fortfarande. Då kan man bara skära ett kryss eller en skåra stor nog att få ner plantan genom. I lagren under gör man ett lagom djupt hål så växten hamnar på samma nivå som i krukan. Vattna, och fös tillbaka täckmaterialet.

Jättelingon, finsk sort

Blåbärsbuske

Några träd har också kommit i jorden. För att få till en bra helhet och hitta det utrymme de kräver så har placeringen delvis blivit en chansning när det gäller sorkangrepp. Gräsmarken framför brynet är gropig av sorkgångar. Men, en förhoppning är att det hjälper en del att plantera en liten bit in i slånbuskagen som sakta vandrar ut över gräset. Jag tillverkar också burar, med botten, för rötterna av svetsat, galvat putsnät med rutstorlek 13 mm. Jag bestämde mig för att göra dem extra stora för att ge träden lite mer tid att etablera sig, men med funderingen om sorkarna kanske glatt kutar omkring inne i korgen och äter. Efter plantering har jag hört att det kan finnas fog för den tanken – en större korg kan störa sorkarna mindre…..Vi får se hur det går.

Just den här korgen har den ursprungliga lite snävare omkretsen.

Vid planteringen är det bra att skaka lätt eller skölja av krukjorden och lösa upp eventuellt rotsnurr. Fyll med den uppgrävda jorden och vattna ett par gånger under tiden så rötter och jord får ordentlig kontakt. Nätkorgen kan sticka upp ca 10 cm ovan mark. Låt gärna trädet hamna lite högre än omgivande mark så du kan fylla på med marktäckning runt om utan att det blir stående i en grop.

Lite väl förmultnad gödsel på gräset och blöta tidningar på det.

Jag täcker ca 1-1,5 meter i diameter runt plantan med lite gödsel, halvförmultnad flis, tidningar och gammalt hö eller ensilage. Går lika bra med tång, löv, barr eller gammalt gräs. Det gör jag för att hålla undan kvickroten, mata livet i marken och därmed också tillföra näring. Det kommer att behövas påfyllning, gärna med grov flis under ett par säsonger tills trädet etablerar sig. Grov flis är bra för det är luftigt, lätt släpper igenom vatten och inte är någon vidare grogrund för fröogräs.

Flis från den lokala arboristen.

De här träden hamnar också i ett rådjursstråk. Det syns tydligt på fejningsskador på unga rönnar alldeles intill.
Skyddet mot rådjuren blir olika kombinationer av vad som finns till hands. Lite svart plastnät eller vanligt hönsnät närmast stammen och massa ris runt om plantan. Som jag skrivit om tidigare så lär rådjuren välja bort att trampa runt i stora rishögar.

Väldigt liten, nyplanterad hybridkastanj en bit in i slånbuskaget. Den är där, under kycklingnätet.

Namn på växterna i texten: Jättelingon, Vaccinium vitis idaea ’Otson Karkki’, Blåbär, Vaccinium (Angustifolium-gruppen) Northblue, i flishögen står en omplanterad körsbärskornell, Cornus mas Elegantnyi, hybridkastanj på bilden ovan,Castanea dentata x mollissima.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *